Decentrale aandrijving Bosch bespaart kastruimte en bekabeling

Alexander Pil
21 januari 2014

De Indradrive MI van Bosch Rexroth is een decentraal aandrijfsysteem dat besturingselektronica en een servomotor combineert in een compacte unit. Hiermee is tot 70 procent ruimte in de schakelkast te besparen en tot 85 procent op de bekabeling, aldus het bedrijf. De optionele Motion Logic Software maakt daarbij het aansturen van maximaal tien assen mogelijk, zonder de noodzaak van een bovenliggend besturingssysteem. Het decentrale systeem is geschikt voor toepassing in flexibele en modulaire machine- en installatieconcepten.

De geavanceerde Indradrive MI-servoaandrijving kan zowel PLC- als bewegingstaken conform IEC 61131-3 uitvoeren dankzij de geïntegreerde Motion Logic Software die de naam Indramotion MLD draagt. Hierbij stuurt één masterdrive via het Sercos-veldbussysteem tot maximaal negen slaves aan (realtime). Actuatoren en randapparatuur zijn direct via Ethernet aan het aandrijfsysteem te koppelen hetgeen de mogelijkheid biedt om complete modules voor te assembleren zonder besturingskast. Bovendien draagt het bij aan een reductie van de noodzakelijke bekabeling met 85 procent.

Door verder gebruik te maken van een standaard Multi Ethernet-interface is de communicatie onafhankelijk van het gekozen Ethernet-protocol te realiseren. De geïntegreerde Multi Ethernet-interface ondersteunt de belangrijkste Ethernet-gebaseerde protocollen zoals Sercos III, Profinet IO, Ethernet-IP en Ethercat.

Kenmerkend voor het Indradrive MI-systeem is het feit dat de aandrijfversterker in de motor is geïntegreerd waardoor er geen kabels meer nodig zijn tussen versterker en motor. Om de motoren van het Indradrive MI–systeem onderling te koppelen is slechts één hybridekabel nodig. Ook de communicatie met de bovenliggende besturing verloopt via deze kabel.