De zachte kant van de zorgrobot

Pieter Edelman is redacteur van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

De een gruwelt van het idee, de ander ziet het als de toekomst: de zorgrobot. We zijn echter op het punt gekomen dat we er niet meer omheen kunnen. De eerste exemplaren worden al ingezet en de komende jaren zullen er meer exemplaren hun opwachting maken in ziekenhuizen, zorginstellingen en bij hulpbehoevenden thuis.

Welke aspecten maken een zorgrobot nou speciaal? Er zijn in de Lage Landen verschillende initiatieven voor zorgrobotica. Lea bijvoorbeeld, de robotische rollator van Robot Care Systems, of de Amigo van Tech United. Mechatronica&Machinebouw dook voor een special over medische systemen in de Rose, een gedeeltelijk op afstand bestuurbare ‘butler’-robot die bij hulpbehoevenden alledaagse klusjes moet gaan opknappen, en Zora, een standaard Nao-humanoïde die onder meer helpt bij fysiotherapie of interactie met autistische kinderen.

Sterk uiteenlopende ontwerpen allemaal, en dat geeft al gelijk aan dat er niet zoiets is als ‘de’ zorgrobot. Zorg is immers een brede term waarbij zowel harde geneeskunde en verzorging als meer ‘zachte’ aspecten zoals sociale aspecten en zelfredzaamheid komen kijken. Het is duidelijk dat geen robot dat allemaal kan behandelen – geen mens ook trouwens.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.