De wereld innoveert. Nou en?

Lucas Wintjes is vicepresident Sales Factory Automation bij Bosch Rexroth.

Leestijd: 3 minuten

Ook dit jaar was ik weer een paar dagen op de Hannover Messe te vinden. Niet alleen op onze eigen stand – waarover straks meer – maar ook als deelnemer van verschillende forumdiscussies. Een bijzonder interessante was die met een aantal Duitse en Nederlandse deskundigen uit bedrijfsleven, politiek, economische instituten en werkgevers- en vakbondsorganisaties. Namens Nederland zaten onder meer minister Henk Kamp, FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink en Ab van der Touw (ceo Siemens Nederland) aan tafel. Aan de orde kwamen verschillende, voornamelijk technologische zaken, waaronder Industrie 4.0, oftewel Smart Industry.

Voor Duitsland is dit bijna een toverwoord en het lijkt erop dat dit fenomeen in Nederland ook steeds actueler wordt. Dezentjé stelde voor om in dit kader ervaringen uit te wisselen met Duitsland. Want alhoewel nog niemand echt weet wat je nu precies met Industrie 4.0 aan moet, is iedereen er wel van overtuigd dat hierin de volgende industriële revolutie schuilgaat. Van der Touw vergeleek Industrie 4.0 met de schoorvoetende opmars van telefonie. Begin vorige eeuw werden de eerste internationale telefoonverbindingen in gebruik genomen en werd vanuit het vasteland naar Engeland gebeld met de mededeling dat er een telegram onderweg was!? Telefonie was een ongelooflijke stap, maar in het begin wist niemand precies wat je daar nu mee aan moest. Je kon toch al overal naartoe telegraferen?

Industrie 4.0 roept dezelfde associatie op. Wat doe je ermee? Ik ben ervan overtuigd dat we over een paar jaar niet meer zonder kunnen. Hetzelfde gevoel heb ik bij augmented reality, waarvan op de stand van Bosch Rexroth indrukwekkende demonstraties werden gegeven. Samen met klanten en gekoppeld aan Industrie 4.0, waardoor informatie uit verschillende bronnen beschikbaar is, kun je producten, systemen, installaties en gebouwen sneller ontwikkelen. Je tekent iets op een touchpad, of je zegt iets dat door een spraak-naar-tekst-applicatie wordt vertaald in een cad-opdracht en de bril vertaalt dit weer in een 3D plaatje. Langzaam maar zeker bouwt het product of het gebouw zich voor je ogen op.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.