De ware mechatronicus is een generalist

Marc Engels is directeur van FMTC.

Leestijd: 2 minuten

Half september ging het dertiende Mechatronics-forum door in het Oostenrijkse Linz. Je kunt me op de groepsfoto rechts van het midden op de tweede rij vinden. Het was een leuke conferentie: perfect georganiseerd, mooie locatie, interessante demonstraties en een goede academische en industriële opkomst. Er werd ook echt gedebatteerd in de technische sessies.

Het modelgebaseerd ontwerp van mechatronische systemen liep als een rode draad door de conferentie. Er heerste een algemene consensus dat dit noodzakelijk is om sneller betere systemen te ontwerpen. En hoewel iedereen zich achter deze vlag schaart, bleek al gauw dat deze verschillende ladingen kan dekken. Ruwweg waren er twee strekkingen te onderscheiden: generalisten en detaillisten.

Detaillisten trachten de fysische subsystemen in een mechatronisch ontwerp zo nauwkeurig mogelijk te modelleren. Dit resulteert meestal in complexe eindige-elementenmodellen. Voor de cosimulatie met andere subsystemen en de regelaar worden deze modellen dan vereenvoudigd door middel van modelreductie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen