De volgende stap in autonome voertuigen: de zelfvarende boot

Paul Raijmakers is consultant in de robotica bij Alten.

Leestijd: 5 minuten

Met de opkomst van autonome systemen besloot het Maritime Research Institute of the Netherlands (Marin) eind 2018 zijn testfaciliteiten uit te breiden naar het domein van autonome systemen en de bijbehorende software. Om deze nieuwe faciliteiten in Wageningen te ontwikkelen en te testen, heeft Marin de hulp ingeroepen van Alten, voor het bouwen van zijn eigen autonome schip.

De laatste jaren is de populariteit van autonome systemen in verschillende domeinen toegenomen. De ontwikkeling van autonome drones en auto’s is in een vergevorderd stadium en de toepassingsmogelijkheden spreken tot ieders verbeelding. De opmars van autonome technologie heeft ook zijn weg gevonden naar de scheepvaart en maritieme voertuigen.

De term ‘autonoom systeem’ wordt breed gebruikt en is daarvoor te algemeen geworden. Met de toename in autonome systemen heeft de Society of Automotive Engineers (SAE) in 2014 zes niveaus gedefinieerd. Hoewel deze niveaus in principe zijn bedoeld voor de automotivesector, kunnen de concepten en verdelingen ook prima worden vertaald naar het maritieme domein.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.