De vijf grootste robottrends voor 2022

Alexander Pil
Leestijd: 4 minuten

De operationele voorraad industriële robots heeft een nieuw record bereikt van ongeveer 3 miljoen eenheden wereldwijd, een stijging van gemiddeld 13 procent per jaar over de periode 2015-2020. ‘De transformatie voor robotautomatisering neemt snel toe in traditionele en nieuwe industrieën’, zegt Milton Guerry, voorzitter van de International Federation of Robotics. ‘Steeds meer bedrijven realiseren zich de talrijke voordelen die robotica hun bedrijf biedt.’ De IFR zette de top-vijf trends in robotica en automatisering op een rij.

1. Nieuwe industrieën voor robots

Bedrijfstakken die relatief nieuw zijn op het gebied van automatisering, adopteren snel robots. Consumentengedrag drijft organisaties ertoe om in te spelen op de vraag naar personalisatie van zowel producten als levering. De e-commerce-revolutie kreeg door de pandemie een flink boost en zal in 2022 blijven versnellen. Er zijn nu duizenden robots geïnstalleerd die vijf jaar geleden nog niet in dit segment bestonden.

In een poging om het tekort aan arbeidskrachten aan te pakken, zullen bedrijven die nog niet eerder aan automatisering hebben gedacht, hun plannen heroverwegen. Bedrijven die afhankelijk zijn van servicemedewerkers, zoals winkels en restaurants, zijn niet in staat vacatures te vervullen, en als gevolg daarvan kunnen we verwachten dat ze investeren in automatisering om aan de behoeften van klanten te voldoen. Relatief nieuwe robotgebruikers in onder meer levering en logistiek, bouw, landbouw en nog veel meer, profiteren van technologieën die met de dag vooruitgaan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen