De robot moet slimmer worden

Jesse Scholtes is platformmanager bij Roboned en projectmanager Robotics aan de TU Eindhoven.

Leestijd: 3 minuten

Een – nu nog – unieke kans voor Nederland is inzetten op een toekomst waarbij robots ook voor kleine series (tot honderd stuks) economisch interessant zijn. Nederland telt veel bedrijven die hoogspecialistische producten maken. De oplages zijn klein en dat maakt het moeilijk te automatiseren. Bij andere bedrijven gaat het om het bewerken van zo’n grote verscheidenheid aan producten dat het hergebruik van mechanische grippers of programmeercode niet mogelijk is. Wellicht overweegt u uw arbeidsintensieve processen naar het buitenland te verplaatsen, omdat de arbeidskosten lager zijn en omdat er nog voldoende mensen zijn die het ‘vuile’ werk willen doen. Of misschien denkt u aan innoveren, en overweegt u robots als een van de oplossingen. Voor al deze situaties is een slimme robot een uitkomst. Maar is het al mogelijk om robots in te zetten voor kleine serieproductie?

De doorsnee industriële robot zit gevangen binnen mechanische interfaces, geprogrammeerde code en handlingsystemen, vaak gemaakt voor één type product in een compleet voorspelbare wereld. Om ons heen zien we een grote technologische vooruitgang, maar de gemiddelde robot is nog niet in staat om te reageren op zijn omgeving. Voor grote series zijn robots een meer dan geschikte oplossing; ongeëvenaard als het gaat om snelheid, nauwkeurigheid, kracht en betrouwbaarheid. Om de robot ook voor kleine series of een hoge variatie aan producten aantrekkelijk te maken, zit de crux in het slimmer maken van de hardware maar vooral van de software. Waar de intelligentie van de mens in de klassieke casus wordt gebruikt om de omgeving en de interfaces van de robot te beheersen en te controleren, is het nu nodig om het tegenovergestelde te doen. De robot moet zelf slimmer worden.

Dat vraagt om een methode waarbij de robot de wereld leert begrijpen en met situaties leert omgaan die niet zijn voorgeprogrammeerd. Hij moet zelf zijn commando’s kunnen genereren om een taak of handeling uit te voeren. Hbo’s en universiteiten zijn druk bezig met vraagstukken over het abstraheren van informatie uit sensordata zoals camera’s of 3D-laserscanners, zodat de robot een representatie van de werkelijkheid kan maken. Dit wereldmodel is de eerste stap in het begrijpen van context en het uitvoeren van betekenisvolle handelingen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.