De Opschudbrigade

Twan Smetsers
Leestijd: 3 minuten

Prins Constantijn was helder in zijn analyse: ‘In Nederland zijn we niet hard genoeg voor elkaar.’ Vaak spreekt de prins zich niet uit, maar eerder dit jaar in het FD leek de maat toch vol. Als speciaal gezant voor de Nederlandse startupgemeenschap legde hij de vinger op de zere plek, namelijk dat we constructieve hardheid missen. In Nederland zijn we te aardig voor elkaar. Hoe kan het dat een startup vijf jaar aan een robot sleutelt, maar zich nog nooit heeft afgevraagd hoe hij hem gaat verkopen? Gaat het om de robot of de data? Waar wordt de robot gebouwd en geproduceerd of laat je hem bouwen? Zulke vragen worden hier te weinig en te laat gesteld.

Waarom pakt een significant deel van de Nederlandse startup- en scale-up-ondernemers niet echt door? Voordat we deze vraag stellen, moeten we ons eerst focussen op de wat-vraag. Wat zorgt ervoor dat ondernemers niet doorpakken? Want als we echt een verandering willen, gaat de wat-vraag vooraf aan de waarom-vraag.

We zijn geen land van boven het maaiveld uitsteken. We hebben een stevige overheid die in staat is een veilig maatschappelijk vangnet te onderhouden waarbij je niet wordt uitgedaagd om het eens anders te doen, om eens buiten de comfortzone te stappen. Het is niet noodzakelijk en we redden ons zo ook wel. Onze open maatschappij biedt welvaart en vrijheid als houvast.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.