De onstuitbare opmars van digital manufacturing

Frans Godden is freelance journalist.

Leestijd: 6 minuten

Rapid prototyping, rapid manufacturing, digital printing, 3D-printing, termen die allemaal naar hetzelfde fenomeen verwijzen: het proces waarbij je rechtstreeks van de elektronische digitale voorstelling van een onderdeel naar het afgewerkte product gaat via additive manufacturing. Geen hype meer maar een bestaande methode die een enorme impact zal hebben op heel de verwerkende industrie.

Wohlers Report, de bijbel van 3D-printing en additive manufacturing (AM), laat er in zijn jongste editie van 2012 geen twijfel over bestaan: AM zit nog steeds in de lift. De gemiddelde jaarlijkse groei bedroeg in 2011 29,4 procent en de verwachting is dat die groei met dubbele cijfers nog vele jaren zal aanhouden. Wohlers Associates voorspelt dat de verkoop van AM-producten en -diensten tegen 2015 al goed zal zijn voor 3,7 miljard dollar en vier jaar later zelfs al meer dan 6,5 miljard zal vertegenwoordigen.

Ter herinnering: additive manufacturing is het proces waarbij, vertrekkende van een digitaal model, een driedimensionaal voorwerp wordt gecreĆ«erd met printers die opeenvolgende lagen van een poedermateriaal (kunststof, metaal, enzovoort) afdrukken. De technologie staat bij het grote publiek vooral bekend als 3D-printing, maar het is eigenlijk een digitale maaktechniek waarvoor ook andere technologieĆ«n worden gebruikt die niet allemaal echt op printen lijken. Analisten stellen dat je het moet zien als een onderdeel van een grotere stroming waarbij hele industrieĆ«n complete transformaties doormaken door de digitalisering van maaktechnieken, een beetje zoals de muziekindustrie die sedert de komst van MP3 volledig is veranderd of de fotografie met de doorbraak van digitale cameraā€˜s.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.