De motor sputtert bij Nedcar

Alexander Pil is hoofdredacteur van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 4 minuten

Het rommelt in de metaalindustrie. Vakbonden en werkgevers kunnen het maar niet eens worden over een nieuwe cao voor de metalektro. Na maanden onderhandelen is er een impasse ontstaan. Een uitweg is niet direct in zicht. Om een doorbraak te forceren, hebben de bonden de afgelopen maanden verschillende stakingsrondes georganiseerd. En ook de komende weken zal het personeel in de metaalsector het werk – waarschijnlijk – weer tijdelijk neerleggen.

Een van de organisaties die veel hinder ondervindt van al die werkonderbrekingen is VDL Nedcar. De stakingen komen precies op het moment dat het bedrijf uit Born ze niet kan gebruiken. Met opdrachtgever BMW heeft het ambitieuze afspraken gemaakt over het aantal auto’s dat de fabriek dit jaar moet afleveren. Hoewel VDL geen productiedoelen vrijgeeft, gaat het dit jaar om ruim tweehonderdduizend auto’s. Dat is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen er zo’n 170 duizend Mini’s de fabriek uit rolden.

Nedcar heeft de lat hoog gelegd. Te hoog vinden sommigen. Het zou een onrealistisch aantal zijn om op een verantwoorde manier te produceren. VDL heeft die waarschuwing echter in de wind geslagen. Ook heeft het een voorstel vanuit het eigen personeel naast zich neer gelegd om over te stappen naar een drieploegendienst. Die maatregel zou onder meer een te zware wissel trekken op de relatief kleine marges bij Nedcar. Bedenk dat de toegevoegde waarde bij de assemblage van auto’s van een compleet ander niveau is dan bij de ontwikkeling van high-end mechatronica zoals VDL ETG dat doet. Overigens is VDL sowieso geen bedrijf dat winstmaximalisatie nastreeft. Anders had het grote delen van de productie allang overgebracht naar lagelonenlanden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.