De mens als mechatronische schakel

Angelo Hulshout is onafhankelijke software-expert, lid van het Brainport High Tech Software Cluster.

Leestijd: 4 minuten

Angelo Hulshout heeft een ambitieus plan om fabrieken efficiënter te maken met behulp van Smart Industry-technologieën als het internet of things, cloud en machine learning. In Mechatronica&Machinebouw rapporteert hij over de voortgang van zijn inspanningen.

Mechatronica is een samentrekking van mechanica en elektronica. Volgens sommigen zit er ergens ook software in verstopt; zij houden het op een samentrekking van mechanica, elektronica en informatica. Daar is wat voor te zeggen, want er zijn weinig mechatronische systemen waar geen software in zit, en nog minder die kunnen functioneren als die software het om een of andere reden niet doet.

Dat was ook waar we onlangs tegenaan liepen in een onderzoekje dat we voor Shinchoku mochten doen. De software functioneerde wel, zowel op het mes-systeem van de fabriek waar we waren, als op de aanwezige plc’s, maar om onduidelijke redenen vielen er gaten in de informatie die we uit ‘het systeem’ dachten te kunnen halen. Zo heeft het even geduurd voor we in de gaten hadden waarom we uit de data die het mes-pakket genereert niet konden achterhalen hoelang een bepaalde bewerking op een product duurt – en dan geen gemiddelde, maar per product. De theoretische tijd was bekend en met een stopwatch erbij konden we die ook wel bevestigen voor een tiental producten die langskwamen tijdens een productierun, maar de mes-resultaten varieerden van die gemeten tijd tot een veelvoud daarvan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.