De meest mondige teams vegen vaak het best hun eigen stoepje schoon

Eddy Allefs
Leestijd: 3 minuten

In de integratiefase van complexe machines wil het nog weleens knetteren, althans dat zag ik vaak in mijn eigen loopbaan. Velen van jullie zullen het herkennen: het team krijgt het systeem niet aan de praat en collega’s gaan naar elkaar wijzen. De ontwikkeling kan dan in een impasse raken. Gelukkig bestaat er een goede aanpak om de boel weer op de rit te krijgen. Het draait daarbij niet eens zozeer om de harde techniek, maar vooral om de menselijke maat.

Integreren lijkt eenvoudig, maar is in praktijk lastig. In deze fase van de machineontwikkeling komen verschillende systeemfuncties bij elkaar. Deze zijn individueel getest onder (hopelijk) bekende testcondities. Maar eenmaal bij elkaar gebracht, werkt het niet. In de praktijk valt systeemintegratie vaak bitter tegen.

Zelf maakte ik ooit een ontwikkeling mee waarin het niet lukte om met een combinatie van regelaar en motor de juiste positioneernauwkeurigheid voor een productdrager te halen. De motorleverancier verkocht de motor al jaren en beweerde dat de problemen waar we tegen aanliepen nog nooit waren voorgekomen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.