De logica van de ervaren ondernemer

Twan Smetsers is directeur van Chematronics, een adviesbureau voor innovatieve mkb'ers.

Leestijd: 4 minuten

Mkb-ondernemers ervaren de huidige tijd als ongekend turbulent. Bedrijven gaan in recordtempo failliet, het ondernemersvertrouwen heeft een dieptepunt bereikt en de werkeloosheid neemt sterk toe. De vaste grond onder traditionele markten en bedrijfstakken lijkt te verdwijnen.

Maar we zijn het moe om telkens over crisis te spreken. Het is te lang koud geweest in Nederland. De winter lijkt langer geduurd te hebben dan ooit te voren. We willen weer naar buiten. De zon in ons gezicht voelen. In de kou wordt je teruggeworpen op jezelf. Je blijft binnen en beweegt minder, je spaart je energie. Met het verschijnen van de zon kom je in beweging. Het contact met je omgeving wordt intensiever en het op gang brengen van nieuwe zaken loopt eenvoudiger.

Afgelopen week is de zon weer gaan schijnen. De jassen gingen uit en de terrasjes liepen vol. Tijd om naar je strategie te kijken. Markten veranderen zodanig snel dat ’oude vertrouwde plannen uit de kast‘ daar zeker niet tegen opgewassen zijn. Door nieuwe technologische ontwikkelingen en globalisering zullen veranderingen enkel nog maar sneller gaan. Ondernemen is net fietsen, je moet blijven bewegen om in evenwicht te blijven. Nu dus stil gaan staan om de strategie te herzien is geen optie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen