De lerende robot: machine learning als evolutiefactor in robotica

Jan Calliauw is businessdevelopmentmanager services – product innovation bij Verhaert. Jochem Grietens is coördinator van Verhaerts AI Lab.

Leestijd: 6 minuten

Al decennia nemen robots repetitieve taken van mensen over. Dankzij recente vooruitgang in artificial intelligence, en specifiek machine learning, neemt het aantal mogelijke applicaties voor robots sterk toe. Wat is er juist veranderd?

Tot voor kort voerden robots enkel repetitieve en voorspelbare taken uit in een strikt gecontroleerde omgeving zoals een productiehal. Kwam er toch verandering in zijn taken, dan liep het mis: een autochassis raakte beschadigd of chocopasta belandde naast de pot.

Vandaag voeren stofzuigers en grasmaaiers autonoom taken uit in onze ongecontroleerde en onvoorspelbare wereld. Hierbij is de kans groot dat een robot wordt gehinderd bij zijn taak en daarop moet reageren. Een volledig gazon goed maaien is een uitdaging. Dat doen naast een zwembad met spelende kinderen, hun speelgoed en huisdieren is uiteraard moeilijker.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen