De kracht van innovatieclusters

John Blankendaal is programmamanager High-Tech Systems bij de Bom.

Leestijd: 3 minuten

Vorige week schreef Egbert Stremmelaar in zijn column dat er ’nauwelijks sprake is van gezamenlijke innovatie en dat toeleveranciers alleen investeren op een klantvraag‘. Wellicht gaat dit inderdaad op voor een grote groep toeleveranciers die nog steeds de gewoonte hebben alléén te reageren op een concrete vraag van een uitbesteder. Deze houding funest is voor innovatie.

De trend tot uitbesteden is gebaseerd op het uitgangspunt om meer en eenvoudiger geld te verdienen. Deze aanpak geeft de toeleverancier echter geen kans om te investeren in competenties en biedt niet de mogelijkheid een technologiepositie op te bouwen. De belangrijkste drijfveer voor de toeleveranciers is het hoofd boven water houden.

Deze vorm van uitbesteding leidt tot een afvlakking van innovatie. Niemand voelt zich nog verantwoordelijk voor technologieontwikkeling. Bovendien is er de niet aflatende commerciële druk, mede vanuit lagelonenlanden. Dit bevordert het risicomijdend gedrag van toeleveranciers om zo geen klanten te verliezen en de noodzakelijke marges te behouden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen