De koffieautomaat

Alexander Pil is hoofdredacteur van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

Samenwerken en clusteren, dat is de beste manier om te innoveren. Het is het adagium van compleet hightech Nederland. Alleen door de handen ineen te slaan en kennis te delen, komen we met z’n allen vooruit. Die visie zit diepgeworteld in het dna van veel machinebouwers en hun toeleveranciers. In het Financieele Dagblad gooide Ron Boschma, hoogleraar regionale economie aan de Universiteit Utrecht en hoogleraar innovatiestudies aan de Zweedse Lund Universiteit, recentelijk de knuppel in het hoenderhok.

Boschma stelt dat een cluster vooral goed is voor het imago en de reputatie van de deelnemers. Het zou de bedrijfsprestaties vaak niet verhogen. Sterker nog: zo’n cluster verlaagt juist regelmatig de overlevingskansen omdat er veel lokale concurrenten zijn. Hij heeft geen hoge pet op van clusters en samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen. ‘Dat is vooral consultancypraat’, aldus Boschma in FD. ‘Samenwerking in clusters is vaak een doel op zich. Dat snap ik echt niet. Samenwerking houdt juist vaak vernieuwing tegen, omdat vooral de belangen van gevestigde partijen worden behartigd. Zo komt er geen echte innovatie tot stand.’

Niet verrassend schoot de onconventionele stelling van Boschma in het verkeerde keelgat bij veel hightechconsortia. John Blankendaal van Brainport Industries reageert gepikeerd. ‘Denk je echt dat onze leden jaar na jaar hun bijdrage blijven betalen als ze daar niets voor terugkrijgen?’ En dan heeft hij het zeker niet alleen over imago. Ook bij andere allianties en verenigingen draait het tegenwoordig om ondernemend samenwerken. Als de deelnemers een sense of urgency voelen, of een gezamenlijk belang zien, zijn ze echt wel bereid open kaart te spelen. Het gaat er niet om dat de koek onderling moet worden verdeeld en iedereen elkaar tot de laatste kruimel bevecht. Goede clubs bundelen hun krachten en maken samen de koek groter. Een mooi voorbeeld is hoe open de voormalige rivalen Frencken, NTS en VDL ETG tegenwoordig met elkaar omgaan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen