De kip met de gouden eieren

Mat de Vaan is manager van het High-Tech Systems Platform.

Leestijd: 3 minuten

Vorige week was een delegatie van tien hightechbedrijven op bezoek bij minister Van der Hoeven van Economische Zaken. Het onderwerp was de recessie. Het ging over de huidige situatie, over de regeringsmaatregelen en over de toekomstverwachting. Naast grotere bedrijven als Océ, Panalytical, Thales en VDL-ETG waren ook kleinere bedrijven als C2V, Hauzer, Hembrug en OTB vertegenwoordigd. Centraal stond het onderzoek dat het High-Tech Systems Platform had gedaan naar de gevolgen van en de leerervaringen uit de crisis. Opnieuw kwam naar voren dat de HTS-industrie toch een heel bijzondere bedrijfstak is.

De hightechindustrie is in de vier jaar voor de crisis met 6 miljard euro omzet gegroeid tot bijna 28 miljard. Een belangrijk deel daarvan (ruim 30 procent) is halfgeleidergerelateerd. Het was dit deel dat onmiddellijk  onderuitging toen de financiële crisis de reële economie bereikte. Het keteneffect ging hard. De vraag naar chips daalde 20 tot 40 procent, de vraag naar machines en toeleveringen met 50 tot 90 procent.

In het totale cluster was de vraagdaling in de zomer van 2009 slechts 15 procent. Dat is minder dan in de transportsector en de automotive-industrie. Mijn stelling is dan ook dat ons cluster zeer recessiebestendig moet kunnen worden. Als dat lukt, hebben we er een internationaal concurrentievoordeel bij.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen