De industriële verpakking als maatpak

Industriële verpakkingen lijken op het eerste gezicht een minder belangrijk onderdeel in de keten. Veel machinebouwers denken daar heel anders over, betoogt Ralph Habets. Want een goede verpakking is zeker in de wereld van de hightech apparatuur en machines uitermate belangrijk en kan zelfs het imago van een producent maken of breken. Bovendien kan een doordachte verpakking bijdragen aan kostenreductie in de keten en zelfs aan de concurrentiepositie van een producent.

Ralph Habets is directeur van Schijndel Industriële Verpakkingen in Schijndel. Dit bedrijf is onderdeel van de Meilink Groep, die zich in heel Nederland en Duitsland toelegt op de integrale aanpak van industriële verpakkingen en internationale transporten.

4 juli 2013

Stel de volgende situatie voor: een producent van complexe en kwetsbare productiemachines slaagt erin om een order voor een grote klant in Azië af te ronden. De machines met een waarde van enkele tientallen miljoenen euro‘s worden verscheept en komen enkele weken later aan op de plaats van bestemming. Bij het uitpakken blijkt de apparatuur onherstelbaar beschadigd, zowel functioneel als visueel. Hetzij tijdens het transport, hetzij bij het lossen of het uitpakken.

Slimme hightech-machinebouwers zorgen dat hun kostbare systemen en onderdelen goed verpakt naar de andere kant van de wereld worden verstuurd.

In de praktijk komt dat wel eens voor, omdat de machines blijkbaar niet goed zijn beschermd of gehanteerd. Vaak is de verpakking het sluitstuk van de productieketen. Maar het is toch vreselijk als een producent van kapitaalgoederen al die inspanningen van de eigen ontwikkeling, verkoop en productie verloren laat gaan, omdat hij net dat laatste stukje niet serieus heeft genomen. Gelukkig zijn de meeste OEM‘s en hun toeleveranciers zich daar tegenwoordig wel van bewust en denken ze in een vroeg stadium na over de wijze van verpakken en transporteren.

Is transportschade een kwestie van de verzekering? Vaak wel, maar daar heeft de eindklant – een producent van chips, een ziekenhuis of een bouwer van procesinstallaties – helemaal niets aan. Hij kan de hoogwaardige producten, kapitaalgoederen of productielijnen niet in gebruik nemen of niet voor de beoogde doeleinden inzetten. Hierdoor kan de gevolgschade (bijvoorbeeld als gevolg van het niet kunnen opstarten van een productielijn) immens zijn. De producent krijgt dan toch vaak moreel de schuld. Ook als havenpersoneel de dure apparatuur per ongeluk uit de kraan heeft laten vallen.

Discussies hierover kosten veel tijd en geld en de ontstane schade kan de producent uiteindelijk klanten kosten. Het hele gedoe doet afbreuk aan het imago van de machinebouwer. En dat is dus niet nodig, dat had voorkomen kunnen worden.

Trespa

Een industriële verpakker, die liefst is gespecialiseerd in het hele traject van verpakkingsontwerp, productie van verpakkingen, verpakken op locatie én meedenken in de logistieke keten, kan een belangrijke rol vervullen voor producenten van kwetsbare en dure apparaten, machines en onderdelen. Zo‘n bedrijf dat een integrale ketenaanpak nastreeft, kan oplossingen genereren voor complexe verpakkingsproblemen en klanten en eindafnemers afdoende bescherming van hun producten bieden. Met maatwerk, een conceptuele aanpak en gericht advies kan een optimale en kosteffectieve bescherming van industriële goederen tijdens het traject naar elke bestemming ter wereld worden geboden.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!

Belangrijke parameters bij het ontwerp van industriële verpakkingen zijn het type transport (via weg, spoor, zee of door de lucht) en de mechanische belastingen die nog acceptabel zijn voor de machine en/of de verpakking, bijvoorbeeld in de vorm van botsingen, schokken en trillingen. Die mechanische belastingen worden meestal uitgedrukt in G-krachten. Voor machines met veel elektronica zijn tevens de toleranties van bijvoorbeeld vocht en temperatuur belangrijk. Er zijn diverse methodes om dit rekenkundig te modelleren.

Beschermen, bufferen, fixeren en gemak van verpakken spelen een belangrijke rol om transportschade te voorkomen en kosten te verminderen.

Op basis van de inventarisatie van de gegevens en eisen maakt de verpakker een ontwerptekening in Cad. De grotere industriële verpakkers beschikken over een machinepark met onder meer CNC-machines, zodat via de Cad/Cam-koppeling grotendeels automatisch kan worden geproduceerd. Industriële verpakkingen bestaan doorgaans uit verschillende materialen zoals hout, exportkarton, kunststof, metaal en Trespa. Een doordachte verpakking bevat inwendig vaak een zogenaamd ’interieur‘ om de producten te bufferen en in de verpakking te fixeren.

Intensieve samenwerking tussen de industriële verpakker en de machinebouwer en ook de eindklant is cruciaal. Door slim te verpakken, is geld te besparen. Hoe kleiner en lichter, hoe lager de transportkosten. Uiteraard met behoud van robuustheid en specificaties. Soms bieden rouleerverpakkingen, die worden hergebruikt, additionele mogelijkheden. Het komt steeds vaker voor dat de verpakking niet alleen ter bescherming van het product dient, maar tevens als installatietool wordt gebruikt om het monteren en installeren op locatie, vaak aan de andere kant van de wereld, te vergemakkelijken. Op die manier kunnen er door slimme verpakkingen kostenreducties op verschillende posities in de gehele logistieke keten worden bewerkstelligd. Het is zaak om er tijdig experts met de juiste kennis en ervaring bij te betrekken.

Redactie Alexander Pil