De heruitvinding van de robot

Heico Sandee is technisch manager bij Alten Mechatronics en programmamanager Robotics bij de TU Eindhoven.

Leestijd: 3 minuten

Robots bestaan al ontzettend lang. Al voor het jaar 0 zijn er apparaten vervaardigd die zelfstandig menselijk en dierlijk handelen probeerden te evenaren. Pas in het jaar 1920 introduceerde de Tsjechische schrijver Karel Čapek het woord ‘robot’ in zijn toneelstuk ‘Rossum’s Universele Robots’. Robot is afgeleid van het Tsjechische woord robota, dat ‘werk’ of ‘arbeid’ betekent. Toch is er nog altijd geen alom geaccepteerde definitie van een robot, en wordt het woord voor vele machines toegepast.

Waar de meesten het wel over eens zijn, is dat een robot een apparaat is met actuatoren, sensoren en een zekere mate van intelligentie om daarmee meerdere verschillende taken uit te kunnen voeren. Deze taken zijn er typisch op gericht om menselijk handelen te automatiseren in gevaarlijke, moeilijke of vervelende situaties. Het meest wijdverbreide voorbeeld hiervan zijn de robots die in fabrieken lassen, spuiten en assembleren. Bezitten deze robots echter enige vorm van intelligentie en is het daarmee wel terecht dat we ze robots noemen? Zo ook de stofzuigrobot die ieder half uur weer onder dezelfde bank vast komt te zitten; is dat gedrag in enige mate intelligent te noemen?

Volgens de tekstboeken is intelligentie een mentale eigenschap met verschillende functies zoals abstract, logisch en consistent kunnen redeneren, relaties kunnen trekken, leggen en doorzien, regels kunnen ontdekken in schijnbaar ongeordend materiaal, of zich flexibel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties. Stuk voor stuk eigenschappen die nog maar weinig hedendaagse robots bezitten. Maar wel precies de vereisten om een robot efficiënt te laten functioneren in de dynamisch veranderlijke omgeving die wij mensen creëren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen