De echte kansen voor digitalisering binnen de machinebouw

Marijn Eikhoudt is enterprise sales executive bij Siemens Digital Industries Software en adviseert bedrijven binnen de machinebouw over digitaliseringstrajecten.

Leestijd: 3 minuten

Hoe kunnen machinebouwers de toenemende complexiteit van de klantvraag rijmen met snellere ontwikkeling, productie en levering van het product?

Zo’n vier jaar geleden, in 2015, publiceerde brancheorganisatie FME een whitepaper met de titel ‘Aan de slag met Smart Industry’ waaruit bleek dat er volop kansen liggen voor de Nederlandse maakindustrie op het gebied van digitalisering. Volgens dit rapport heeft Nederland de absolute potentie om tot de wereldtop van Smart Industry-landen te gaan behoren. Ook afgelopen maart verscheen er een artikel op Computable.nl waarin Smart Industry-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming stelt dat Nederland op het gebied van digitalisering vooroploopt en kan fungeren als ‘digitaal testland’ voor onze oosterburen. Een comfortabele positie zou je zeggen, maar toch zijn er ook andere geluiden te horen. Zo blijkt uit een in 2018 door PWC uitgevoerde global digital operations study met de veelzeggende titel ‘Digital champions’ dat Europa onder de voet wordt gelopen door de VS en vooral Azië waar het de digitale transitie betreft. Dus hoe zit het nu echt met de digitale transformatie binnen de Nederlandse maakindustrie in het algemeen, en de machinebouw in het bijzonder?

Om hierop een antwoord te krijgen, voerde onderzoeksbureau Prospex in opdracht van Siemens een benchmarkonderzoek uit waarbij machinebouwers zelf aan het woord kwamen. Want wie heeft er nu een beter beeld van de huidige uitdagingen en kansen dan de bedrijven die zich elke dag inspannen om te kunnen blijven voldoen aan de steeds hoger wordende eisen van klanten?

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.