De Corona Kronieken: het is niet alleen slecht nieuws (deel 1)
De hightechindustrie zet zich schrap voor de gevolgen van de corona-pandemie. De toeleverketens worden verstoord, de vraag naar eindproducten daalt, de zaken lijden eronder. Maar het is niet allemaal slecht nieuws. Om de moed erin te houden, publiceert Mechatronica&Machinebouw periodiek de Corona Kronieken, met wereldwijde ontwikkelingen en vooruitzichten die anders niet door ons selectieproces zouden zijn gekomen.
Autofabrikanten go medical
Verschillende autofabrikanten – waarvan sommige de productie volledig hebben stopgezet – helpen bij de productie van benodigdheden voor de gezondheidszorg. Het Chinese BYD produceert bijvoorbeeld dagelijks vijf miljoen gezichtsmaskers, waarmee het in één klap de grootste producent ter wereld is. Ondertussen voegde Tesla-baas Elon Musk zich bij GM, Jaguar Land Rover en Toyota door zijn hulp aan te bieden bij de productie van medische componenten zoals ventilatoren voor ademhalingsapparatuur.
Philips is genereus
In januari doneerde Philips – via zijn liefdadigheidsinstelling Philips Foundation – voor twee miljoen euro aan diagnostische beeldvorming-, patiëntmonitoring- en ademhalingsapparatuur en aanverwante benodigdheden aan het Thunder God Mountain Hospital in Wuhan. Momenteel werkt de Foundation hard om de zwaar getroffen regio’s in Italië, Kenia en Zuid-Soedan te ondersteunen.

Elk nadeel heeft zijn voordeel
Wat doet de pandemie met de kooplust van consumenten voor elektronica? Het is misschien niet zo erg als je denkt, denkt Bill Jewell van Semiconductor Intelligence. Na de aanslagen van 9/11 in 2001 hebben mensen lange tijd veel minder uitgegeven aan vliegreizen en vakanties. Een aanzienlijk deel van het huishoudbudget ging toen naar elektronische apparaten, zoals telefoons en televisies. Naast reizen besteden mensen nu bijna ook niets aan restaurants en bioscopen. Veel daarvan zal worden bespaard, maar een deel kan heel goed weer aan elektronica worden besteed. Verwacht niet dat 2020 een groei-jaar zal zijn, zegt Jewell, maar verwacht ook niet het ergste.
Samsung blijft investeren
Blijkbaar onaangedaan door de uitbraak, heeft Samsung Electronics zijn aandeelhouders verteld dat het zich zal houden aan eerder aangekondigde agressieve investeringsplannen voor zijn activiteiten in halfgeleiders (96 miljard euro tot 2030) en quantum dot-displays (9 miljard euro). In halfgeleiders wil het Koreaanse bedrijf meer klanten van TSMC wegrukken door het leiderschap in procestechnologie terug te winnen.

Corona-winnaars: 5g, slimme steden en VR
De crisis zal ongetwijfeld leiden tot een versnelde invoering van een aantal technologieën. Neem virtual reality. Nu werknemers thuis moeten werken en hun mobiliteit is beperkt, zullen bedrijven zeker manieren zoeken om hun virtuele vergaderingen te verbeteren. Een teleconferentie is misschien een goed genoeg alternatief voor persoonlijke personeelsvergaderingen, het bespreken van de fijne kneepjes van een prototype vereist meer bewegingsruimte.
Het is ook niet moeilijk voor te stellen hoe allerlei slimme stadstechnologie de huidige pandemie kan helpen beteugelen en een volgende kan voorkomen. Zowel VR als slimme steden zouden enorm profiteren van 5g, dus de uitrol van de volgende generatie draadloze technologie zal sneller gaan. 5g maakt ook telehealth-toepassingen mogelijk, waarvan de aantrekkingskracht ook zal worden versterkt.