De bubbel

Eric Hezemans is director systems development bij NTS.

Leestijd: 3 minuten

Met grote regelmaat wordt erover gepraat: de stand van de economie en de schulden die onze regeringen wereldwijd aangaan. Ikzelf ben geen econoom maar kan natuurlijk wel nadenken over wat er aan de hand is.

We leven sinds de aanslag op het World Trade Centre in New York al twaalf jaar in een extreme economische tijd. We zijn nu in de tweede economische crisis beland sinds het jaar 2000. Het werd dus de gevreesde W-dip, een dubbele V-dip. De tweede dip was krachtiger dan de eerste. Het waren de banken met hun gewetenloze financiĆ«le engineers die werden opgedreven door onze collectieve hebzucht. We hebben het met zā€˜n allen gedaan, allemaal op zoek naar een financiĆ«le perpetuum mobile. Het werd een wereldomvattend piramidespel. Gaande weg werden we steeds individueler. Het succes van Apple is meer dan knap maar vooral omdat het inhaakt op onze gretigheid naar de heilige Ik: Iphone, Ipod, Icloud, Itunes. Heel knap ingespeeld op een tijdsbeeld.

Griekenland heeft grote schulden maar het zijn kleine schulden ten opzichte van de omvang van de totale Europese economie. Toch kloppen we, met name vanuit Nederland, ons op de borst want het zijn onze centen en ze zullen het helemaal terugbetalen. Tot de laatste euro. Ons geld is heilig. Voor de Grieken is de schuld echter zo enorm dat hun de moed en motivatie ontbreekt deze levensgrote schuld ooit terug te betalen. Het land is duurzaam ontwricht. Wat rest zijn een paar rijke scheepsmagnaten en heel veel arme vissers. Hadden ze maar harder moeten werken, geven we ze na. Maar wat waren die vissers toch pittoresk tijdens onze vakanties.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen