De bezorgdrone vanuit rechtssociologisch perspectief

Jan Smolders is advocaat bij Dohmen Advocaten.

Leestijd: 3 minuten

Enkele jaren terug deed ik een vriend van me, die een handeltje heeft in kleine elektronica, het spontane idee aan de hand om als marketingstunt bezorgdrones in te gaan zetten. ‘De eerste besteller van de dag krijgt het thuisbezorgd per drone’, zoiets. Uiteindelijk heeft hij dat niet doorgevoerd, deels omdat zijn handel ineens als een trein begon te lopen en anderzijds omdat ik na een eerste speurtocht zag dat er nogal wat regeltjes bleken te zijn rondom dronegebruik (zie bijvoorbeeld deze overheidspublicatie of dit artikel van Dronewatch). Het is alsof Google onze conversatie heeft afgeluisterd. Sinds twee jaar is het bedrijf bezig met het plan om bezorgdrones in te gaan zetten. Ook Postnl is ermee bezig.

Het toeval wil, dat ik naast intellectuele eigendom ook een fors stuk rechtssociologie heb gestudeerd. Rechtssociologie is een tak van sport die de bedoelde en onbedoelde gevolgen – gewenst of ongewenst – van wetten bestudeert. Klassiek voorbeeld: de invoering in 1975 van de plicht om een brommerhelm te dragen zorgde onbedoeld voor een spectaculaire daling van het aantal brommerdiefstallen. Dus vroeg ik me af: wat gebeurt er als de wetgeving zodanig wordt gewijzigd dat het aan huis bezorgen van pakketjes met een drone gewoon mag? Het vervoer over de weg zal verminderen. Mogelijk minder vrachtwagens, maar in ieder geval minder bestelbusjes in de woonwijk. Wat gaan die mensen allemaal doen? Belanden die in de ww of worden ze dronebestuurder?

Als bezorgdrones worden toegelaten, stel ik me voor dat er allerlei ingewikkelde en gedetailleerde regeltjes komen om overlast te voorkomen:

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.