De achilleshiel van de hightech

John Blankendaal is managing director van Brainport Industries.

Leestijd: 2 minuten

De topsector HTSM heeft alles in huis om te kunnen groeien. Nederland kan daar echter alleen van profiteren met voldoende handen en hoofden. Een tekort aan gekwalificeerde werknemers dwingt bedrijven om productie te verplaatsen of naar het buitenland uit te besteden. Er is alle reden om ons zorgen te maken, zeker gezien de snelle vergrijzing, de nog niet optimale kwaliteit van het huidige onderwijs en de beperkte instroom van buitenlandse kenniswerkers.

De HTSM-sector heeft in Nederland te maken met een toenemende schaarste aan talent, kennis en kunde. Voor ondernemers is deze schaarste een groot knelpunt voor verdere groei. De effecten van vergrijzing en ontgroening zijn duidelijk merkbaar. De jarenlange afname van studenten die kiezen voor een technische beroepsopleiding heeft geleid tot een te lage instroom in de arbeidsmarkt. Het technisch beroepsonderwijs heeft zijn zichtbaarheid verloren.

Er moeten dus meer b̬tatechnici komen. Maar dat is niet genoeg. Ook de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt moet beter. In een kenniseconomie moeten curricula in het onderwijs meebewegen met de dynamiek in het bedrijfsleven en de razendsnelle technologische ontwikkeling. Dat lukt alleen als de industrie actief meedoet in het onderwijs. Bedrijven moeten meewerken aan het ontwikkelen van curricula. Ze moeten helpen docententekorten op te lossen, faciliteiten openstellen en kennis uitwisselen. De toekomst van het technisch beroepsonderwijs als een cocreatie van beroepsonderwijs en bedrijfsleven in de regio. We moeten streven naar excellent onderwijs waar je tijdens je opleiding werkt aan je carri̬re in de hightech zodat studenten Рook als zij werknemers zijn geworden Рblijven gebruikmaken van het onderwijs. Zo duurt de relatie tussen student en onderwijsinstelling levenslang.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen