Dawn Aerospace valideert stuwrakettten in de ruimte

Collin Arocho
Leestijd: 1 minuut

Dawn Aerospace heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. Het Nederlands-Nieuw-Zeelandse ruimtevaartbedrijf heeft met succes zijn B20-stuwraketten getest en bewezen die worden gebruikt om kleine satellieten door de ruimte te laten navigeren. De stuwraketten waren bevestigd aan D-Orbit’s Ion-satellietdrager, waarmee Dawn honderden stuwacties uitvoerde. Bovendien gebruikte de raket een alternatieve brandstof in plaats van het veelgebruikte hydrazine, die moeilijk kan worden opgeslagen en schadelijk is voor de gezondheid.

De B20-thrusters van Dawn maken gebruik van een groene bi-propellant brandstof die bestaat uit lachgas en propyleen. Bovendien bieden ze een modulaire en uitbreidbare architectuur voor bouwers van ruimtevaartuigen om aan hun specifieke missievereisten te voldoen. Door deze technologie aan zowel cubesats als kleine satellieten te leveren, laat Dawn zien dat het kan worden toegepast op satellieten van alle groottes en bewijst het dat het bedrijf in staat is om complete gebruiksklare voortstuwingssystemen aan te bieden, inclusief thrusters, voortstuwingstanks, voedingssystemen en elektronica voor boegschroefbesturing.

‘Deze demonstratie in de ruimte van ons B20-product is de ultieme bevestiging dat onze unieke technologie werkt’, zegt Stefan Powell, cto van Dawn Aerospace. ‘Het is nu mogelijk om de prestaties te leveren die satellietfabrikanten zo geweldig vonden aan hydrazine, zonder de nadelen voor het milieu en de kosten van het gebruik van giftige brandstoffen.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.