‘Daling R&D-uitgaven door crisis valt mee’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De crisis heeft R&D-investeringen wereldwijd met gemiddeld 1,9 procent doen dalen in 2009. Dat blijkt uit het European Scoreboard 2010, een jaarlijkse vergelijking van R&D-intensieve bedrijven uit de EU met hun evenknieën gevestigd elders ter wereld. Met de daling komt er een einde aan enkele jaren van gematigde groei. De schrijvers van het rapport tekenen echter aan dat de neergang desalniettemin gunstig afsteekt tegen de totale gedaalde omzet (-10,1 procent) en winst (-21,0 procent) van de enquêteerden in 2009.

Per sector zijn er forse verschillen waarneembaar. De automotivesector liet de grootste achtergang zien (-12 procent), gevolgd door makers van hardware en toestellen (-7 procent). Bijvoorbeeld farmaceuten tastten juist dieper in de buidel (+5 procent).

Ook per werelddeel zijn er verschillen. In de VS (-5,1 procent) zakten de R&D-uitgaven zo‘n beetje twee keer zoveel dan in de EU (-2,6 procent). Japan vertoonde een lichte groei. Deze trend werd niet weerspiegeld in de halfgeleiderindustrie: in de EU ging er 11,6 procent af, tegen -8,9 procent en -2,0 procent in respectievelijk de VS en Japan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.