Daimler wil voor 2020 zelfrijdende auto introduceren

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Autobouwer Daimler denkt binnen zes jaar een zelfrijdende auto op de markt te kunnen brengen. Het verwacht nog voor het eind van dit decennium een grotendeels geautomatiseerd voertuig te kunnen introduceren en mikt op de primeur. Volgens Reuters wil het vooral eerder zijn dan zijn Duitse rivaal BMW, waarmee het in een flinke strijd is verwikkeld op de markt voor luxe auto‘s.

De zelfrijdende auto moet ingewikkelde situaties aankunnen zoals de juiste acties ondernemen bij het stoplicht of veilig door de bebouwde kom rijden. Makkelijk zal dat niet zijn. Behalve de technische hindernissen moet er ook nog wat juridische plooien worden gladgestreken. De huidige Europese regels schrijven namelijk voor dat de bestuurder altijd de controle over de auto moet houden.

Daimlers ontwikkelbaas Thomas Weber: ’Autonome voertuigen zijn er niet van de ene op de andere dag. Het zal stapje voor stapje moeten.‘ Er is nu al technologie beschikbaar waarbij de bestuurder wel de controle heeft maar ondersteuning krijgt van het voertuig. Zo biedt Daimler de mogelijkheid om een voertuig uit te rusten met een systeem dat in een file zorgt dat de afstand met zijn voorganger gelijk blijft.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.