Daf start productie hybride truck

Alexander Pil
15 december 2010

Vorig week is de eerste Daf LF Hybrid-truck de fabriek uitgereden. De vrachtwagen beschikt over zowel een elektrische als een dieselmotor, en kan zelf schakelen tussen de verschillende aandrijvingen. Daf schat dat de CO2-uitstoot afhankelijk van het gebruik 10 tot 20 procent lager ligt.

De 12 ton zware LF Hybrid is uitgerust met een 4,5 liter Paccar FR-dieselmotor die zonder roetfilter al voldoet aan strenge Europese emissie-eisen. Hij levert 118 kW of 160 pk en is aangesloten op een automatische Eaton-schakelbak. De elektrische motor zit tussen de koppeling en de versnellingsbak. De energie die vrijkomt tijdens het remmen, wordt opgeslagen in 96 3,6 V lithiumionbatterijen en is weer beschikbaar als de vrachtwagen optrekt. Op basis van de hoeveelheid opgeslagen energie bepaalt een centrale computer of de truck op de elektrische motor rijdt of op de dieselmotor.

De Daf LF Hybrid wordt geproduceerd bij Leyland in Groot-Brittannië.

Als alle batterijen volledig zijn opgeladen, kan de Daf LF Hybrid er ongeveer twee kilometer op rijden zonder over te schakelen naar de dieselmotor. In de praktijk is dat meestal genoeg om de dieselwerende ’groene zones‘ in steden uit te komen, zegt Daf. Overigens draait de dieselmotor altijd stationair om zaken zoals de stuurpomp en de luchtcompressor aan te sturen.

De Daf LF Hybrid weegt 300 kilo meer dan de standaard dieselvariant, een derde daarvan komt op het conto van batterijen. Daf levert de hybride vrachtwagens eerst in België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Tsjechië. Daar is de meeste vraag naar hybride oplossingen. Afhankelijk van het marktsucces zal Daf ze ook in andere landen in het assortiment opnemen.