Daf investeert 200 miljoen in cabinefabriek Westerlo

Alexander Pil
24 april 2019

Daf investeert 200 miljoen euro in zijn cabinefabriek in Westerlo, België, om klaar te zijn voor toekomstige productieaantallen. De truckfabrikant kondigde dat dinsdag aan tijdens een bezoek van Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie.

Daf opende zijn fabriek in Westerlo in 1966, waar het – naast cabines – sinds begin jaren zeventig ook zijn eigen assen produceert. De 2800 medewerkers leveren de assen en cabines voor de trucks in het zware en middelzware segment, die van de productielijnen komen in Eindhoven en Leyland.

Met de investering van 200 miljoen euro stijgt de productiecapaciteit van cabinefabriek met 45 procent tot driehonderd cabines per dag in een tweeploegendienst. De productiecapaciteit komt daarmee op hetzelfde niveau als van de nieuwe cabinelakstraat die eind 2017 officieel werd geopend, na een investering van 100 miljoen euro.

Voor de productie van de ‘kale cabines’ – ‘body-in-whites’ – van de Daf CF en XF wordt de bestaande Body-fabriek van 17.800 vierkante meter met 13.200 vierkante meter uitgebreid. De uitbreiding omvat een enkele productielijn met zo’n honderddertig zeer geavanceerde robots en honderdvijfendertig volledig geautomatiseerde laspistolen, een project dat wordt uitgevoerd door VDL Steelweld.

De fabriek waar cabines van interieur- en exterieurdelen worden voorzien – de Cab Trimming – (15.600 m2) wordt uitgebreid met 20.000 m2. De nieuwe fabriek zal uit meerdere secties bestaan, waaronder een centrale assemblagelijn, een lijn voor de montage van accessoires op de daken en nevenlijnen waar de portieren en dashboards worden voorbereid. Daarnaast zal er een geavanceerde test- en inspectie-afdeling worden ingericht.

 advertorial 
Pilz

RFID-toegangsbeveiliging nu nog makkelijker

Voor Identification and Access Management (I.A.M.) heeft Pilz het bedrijfsmoduskeuze- en toegangsautorisatiesysteem PITmode. Voor een onderdeel van dit systeem, de PITreader, heeft Pilz een RFID-transponder in kaart- en stickerformaat ontwikkeld. Alle varianten zijn vrij beschrijfbaar en rechten kunnen vastgelegd worden door gebruik te maken van de eenvoudig passende softwaretools.

Daf-topman Harry Wolters: ‘De nieuwe state-of-the-art Cab Body- en Cab Trimming-fabrieken zijn nodig om Daf verder te kunnen laten groeien, zowel binnen als buiten Europa. Bij voltooiing zijn ze de modernste in hun soort en zijn ze de maatstaf voor kwaliteit, efficiëntie en ergonomie. Bovendien illustreert de investering van 200 miljoen euro nogmaals het vertrouwen dat Daf heeft in de toekomst van zijn fabriek in België.’