Daf en VDL presenteren elektrische truck voor in de stad

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Woensdag hebben Daf en VDL hun volledig elektrische vrachtwagen gepresenteerd. De truckfabrikant levert het chasis en de cabine van zijn CF-trekker, het industriële familiebedrijf de elektromotor, de batterijen en de aansturing. Later dit jaar gaan de eerste exemplaren naar klanten. Deze voertuigen zullen nog van de band rollen bij VDL. De eerste klantervaringen bepalen wanneer Daf de serieproductie op zich neemt.

De Daf CF Electric gebruikt in grote lijnen dezelfde technologie als de elektrische bussen van VDL. De elektromotor heeft een vermogen van 210 kW en een koppel van 2000 Nm. Het batterijpakket met een brutocapaciteit van 170 kWh maakt het mogelijk om honderd kilometer te rijden op één lading. Daf en VDL mikken dan ook op een inzet in trekker-trailercombinaties voor binnenstedelijke distributie tot veertig ton. De accu is tussentijds bij te laden binnen dertig minuten en volledig op te laden in anderhalf uur.

De afgelopen tijd hebben Daf en VDL de CF Electric uitgebreid getest in het reguliere stadsverkeer. De eerste klanten zullen de truck gaan gebruiken voor zwaardere distributie in stedelijke gebieden. In een volgende fase willen de partners de mogelijkheden onderzoeken om andere elektrische voertuigen te ontwikkelen voor in de stad. Hierbij denken ze onder meer aan een 18-ton bakwagen en aan vuilniswagens en containertrucks met een elektrische haakarm.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.