Daf en VDL herstarten productie op halve kracht

Jessica Vermeer
22 april 2020

Daf en VDL Bus & Coach hebben hun productie deze week voorzichtig hervat. Dat meldt ED. Daf bouwt nu ongeveer vijftig trucks per dag, waar dat er voorheen 178 waren. VDL’s bussenfabriek in Roeselare werkt op halve kracht en verwacht binnen enkele weken weer volledig operationeel te zijn.

Volgens een woordvoerder van Daf ligt de nadruk niet op de aantallen, maar op het bieden van een veilige werkomgeving. Zo werkt er maar één in plaats van twee ploegen en is de productieomgeving aangepast om anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen. Verder zijn er schotten geplaatst en dragen productiemedewerkers mondkapjes.

Foto: Daf

VDL neemt vergelijkbare maatregelen zoals extra ontsmetten, mond- of gezichtsmaskers en handschoenen voor medewerkers die toch binnen anderhalve meter van elkaar moeten werken. De busbedrijven in Valkenswaard liggen nog stil, omdat ze nog niet aan de voorwaarden voldoen. De herstart hangt af van beschikbaarheid van onderdelen en personeel, en de marktvraag.

Het stilleggen van de productie van Daf was zichtbaar in de kwartaalresultaten van moederbedrijf Paccar. De omzet daalde met ruim 20 procent en de winst dook wel 43 procent. Paccar stelt op dit moment geen inschatting te kunnen maken van de marktontwikkelingen. Binnen de Europese markt presteerde Daf relatief goed. Zijn marktaandeel steeg licht van 16,2 procent in 2019 naar 16,7 procent nu.