Daf doneert 1000 motoren voor beademingsapparatuur

Jessica Vermeer
Leestijd: 1 minuut

Terwijl de vraag naar beademingsmachines toeneemt, werken verschillende universiteiten en kleine ondernemers aan simpele vervangende apparatuur. Daf zal duizend motoren schenken aan het initiatief van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), meldt het ED. Deze motoren worden normaal gesproken gebruikt voor ruitenwissers.

In een test bleken de ruitenwissermotoren van Daf zeer geschikt voor de aandrijving van de blaasbalg in beademingsmachines. Ze waren het sterkst en meest robuust. Dafs toeleverancier had vijfhonderd stuks op voorraad en kan indien nodig de productie opschalen. De vrachtwagenfabrikant besloot toen duizend motoren te doneren aan het project in Brussel. De eerste honderd motoren zijn afgelopen dinsdag geleverd.

Het prototype van de beademingsmachines is gebouwd in laboratorium Fablab door een team van veertig studenten van de VUB. Voor de blaasbalg en constructie van onderdelen zijn al toeleveranciers gevonden. De software en elektronica wordt door het projectteam zelf ontwikkeld. Assemblage zal plaatsvinden in de nabijgelegen Audi-fabriek.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.