CZ investeert half miljoen in Eindhovense zorgrobot

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Zorgverzekeraar CZ steekt een vijf ton in de ontwikkeling van de Rose-zorgrobot. De zorgverzekeraar, die via zijn investeringsfonds al langer betrokken is bij Rose, krijgt voor dit bedrag een belang van 43 procent in de Rose bv, de spin-off die het TUE-project naar de praktijk moet brengen. Een kwart van de aandelen blijft in handen van de TUE, de rest is gelijk verdeeld over oprichters Kees van Hee en Michiel van Osch.

Rose, wat staat voor Remotely Operated Service Robot, beoogt een mechanische hulp in de huishouding waarmee zorgbehoevenden thuis kunnen blijven wonen. De initiatiefnemers gaan uit van een semiautonoom scenario waarbij de robot opdrachten krijgt vanuit een zorgcentrale. Doordat de operator een groot aantal robots tegelijk kan aansturen, moet het kostenplaatje gunstig uitvallen.

De eerste praktijkproeven met Rose staan al op planning. Binnen drie jaar moeten de ontwikkelingen leiden tot een praktisch bruikbaar exemplaar voor zo‘n twintigduizend euro. Voor deze ontwikkeling zoekt het bedrijf nog wel naar extra kapitaal: naast de investering van CZ denkt het nog zo‘n anderhalf miljoen euro nodig te hebben.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.