Cultuurverandering

Alexander Pil is hoofdredacteur van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

Veertien procent van de Nederlandse industrie is bezig met Smart Industry. FME-voorzitter Ineke DezentjĆ© noemde het percentage tussen neus en lippen door tijdens de aftrap van het Smart Industry-initiatief eind januari. Het getal bleef hangen in mijn hoofd. ā€˜Al veertien procentā€™ werd ā€˜nog maar veertien procentā€™, zeker na de rondetafeldiscussie die Mechatronica&Machinebouw over het onderwerp organiseerde (zie editie 2 van 13 maart voor het uitgebreide artikel).

ā€˜Als ondernemers nu in hun comfortzone blijven zitten en geen oog hebben voor de Smart Industry-beweging in Nederland en Europa, dan zijn ze binnen de kortste keren out of businessā€™, waarschuwt DezentjĆ©. ā€˜Het gevaar is dat drie jongens op een zolderkamer iets ontwikkelen waardoor jouw bedrijf straks overbodig is.ā€™ Voor mij ligt de nadruk daar op het woordje ā€˜overbodigā€™. Het is niet dat er een nieuwe concurrent opstaat die een mooier of beter product lanceert; er komen oplossingen aan waardoor de hele markt voor uw bedrijf straks is verdwenen. Kijk eens hoe Uber de taxiwereld op zā€™n kop zet. Weliswaar is dat een totaal andere sector, maar ook in de maakindustrie liggen dergelijke kenteringen op de loer. De Duitsers refereren niet voor niets aan de vierde industriĆ«le revolutie. Verstandige ondernemers zouden er dus goed aan doen regelmatig hun businessmodel tegen het licht te houden – DezentjĆ© adviseert elke maand een halve dag.

DezentjƩ spreekt de ambitie uit om binnen vier jaar veertig procent van de Nederlandse industrie overtuigd te hebben. Dat moet haalbaar zijn als je bedenkt dat geen enkele sector aan de opmars van automatisering, robotisering en ict kan ontkomen. Sowieso schat ik dat heel wat technologiegeoriƫnteerde bedrijven onbewust al jaren bezig zijn met Smart Industry. Het is immers een logisch vervolg op de digitalisering die al decennia aan de gang is. Tencate en Almi (opnieuw, lees Mechatronica&Machinebouw 2, 2015) zijn daar goede voorbeelden van.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen