CPB: overheid moet sneller inspelen op technologische ontwikkelingen

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Het Centraal Planbureau vindt dat de overheid zich minder afwachtend moet opstellen omtrent regelgeving voor nieuwe technologische ontwikkelingen zoals het internet of things, robotica of blockchain-technologie. Doordat de overheid nu vaak wacht op meer duidelijkheid, geeft het de regie uit handen en wordt het lastiger en duurder voor bedrijven om in een later stadium alsnog regels in te voeren, stelt het onderzoeksinstituut.

Volgens het CPB kan de overheid op verschillende manieren omgaan met de onvolwassenheid van technologie door te kijken naar twee factoren: de mate van onzekerheid over de maatschappelijke impact, en de latere kosten voor bedrijven wanneer eenmaal gevestigde technologie ineens gereguleerd wordt.

Wanneer er nog grote onzekerheid is rond de maatschappelijke effecten, zou de overheid volgens het CPB technologieneutraal beleid moeten maken, dat wil zeggen omschrijven welke doelen het voor ogen heeft zonder op de technologie zelf in te gaan. Dit soort regelgeving hoeft niet steeds aangepast te worden voor nieuwe ontwikkelingen en vormy weinig belemmering voor innovatie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.