Cosine gaat productie voorbereiden voor hoogenergetische röntgenoptiek voor ESA

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Na een ontwikkelperiode van tien jaar heeft Cosine groen licht gekregen van de European Space Agency (ESA) voor de doorontwikkeling van lichtgewicht röntgenoptiek met hoge resolutie. Deze stap moet de volledig nieuwe röntgenoptiektechnologie verder voorbereiden op de productiefase.

Het gaat om silicon pore optics (SPO). Het Sassenheimse bedrijf en het in Noordwijk gevestigde ruimtevaartresearchcentrum zijn uitvinder van deze technologie. SPO-elementen komen in de röntgenspiegels van de Athena-missie. Voor deze telescoop is uiteindelijk een gepolijst spiegeloppervlak van 300 vierkante meter nodig.

Silicon pore optics bestaat uit gelijmde en gestapelde silicium wafers. De techniek ligt ten grondslag aan een nieuw type lichtgewicht röntgenlens. Cosine’s High Energy Optics business-unit is internationaal bekend om deze systemen. Het combineert en past kennis toe over halfgeleiderprocessen, silicium, glas en massaproductie om lichtgewicht-röntgenoptiek met hoge resolutie te ontwikkelen en te produceren. Toepassingsgebieden zijn astrofysische telescopen in de ruimte, zoals Athena, maar de röntgenlenzen worden ook gebruikt in medische, halfgeleider- en materiaalanalysesystemen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.