Cosine gaat productie voorbereiden voor hoogenergetische röntgenoptiek voor ESA

René Raaijmakers
20 oktober 2022

Na een ontwikkelperiode van tien jaar heeft Cosine groen licht gekregen van de European Space Agency (ESA) voor de doorontwikkeling van lichtgewicht röntgenoptiek met hoge resolutie. Deze stap moet de volledig nieuwe röntgenoptiektechnologie verder voorbereiden op de productiefase.

Het gaat om silicon pore optics (SPO). Het Sassenheimse bedrijf en het in Noordwijk gevestigde ruimtevaartresearchcentrum zijn uitvinder van deze technologie. SPO-elementen komen in de röntgenspiegels van de Athena-missie. Voor deze telescoop is uiteindelijk een gepolijst spiegeloppervlak van 300 vierkante meter nodig.

Silicon pore optics-elementen voor de röntgenspiegels. In de toekomst moet er 300 vierkante meter aan spiegeloppervlak komen voor de Athena-missie.

Silicon pore optics bestaat uit gelijmde en gestapelde silicium wafers. De techniek ligt ten grondslag aan een nieuw type lichtgewicht röntgenlens. Cosine’s High Energy Optics business-unit is internationaal bekend om deze systemen. Het combineert en past kennis toe over halfgeleiderprocessen, silicium, glas en massaproductie om lichtgewicht-röntgenoptiek met hoge resolutie te ontwikkelen en te produceren. Toepassingsgebieden zijn astrofysische telescopen in de ruimte, zoals Athena, maar de röntgenlenzen worden ook gebruikt in medische, halfgeleider- en materiaalanalysesystemen.

Athena – Advanced Telescope for High-ENergy Astrophysics – is een röntgenobservatoriummissie die door ESA is geselecteerd in het kader van zijn Cosmic Vision-programma. De missie focust op het wetenschappelijke thema Hot and Energetic Universe. Athena meet daarvoor in het energiegebied van 0,2-12 keV en zal spectroscopische en beeldvormende mogelijkheden bieden die veel verder gaan dan die van de huidige röntgenastronomiesatellieten, zoals het Chandra X-ray Observatory en Esa’s XMM-Newton-telescoop.

Cosine leidt het industriële en academische consortium dat de SPO-technologie voor ESA ontwikkelt. Deelnemende partners zijn Micronit uit Nederland, het Italiaanse INAF-OAB, ALBA Synchrotron uit Spanje, de Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB) uit Duitsland, de Technische Universiteit van Denemarken en CHEXS uit hetzelfde land.

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Crocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!