Coronacrisis zorgt voor forse omzet- en winstdaling VDL

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

De omzet en het resultaat van VDL Groep zijn gedurende het coronajaar 2020 stevig gedaald. Dat het alle vaste medewerkers, mede dankzij steunmaatregelen van overheden, in dienst heeft weten te houden en 2020 winstgevend heeft kunnen afsluiten, stemt het bedrijf tevreden. Mede door goed gevulde orderportefeuilles is het sentiment over 2021 positiever, ondanks uitdagingen van formaat.

De gecombineerde omzet is in 2020 uitgekomen op 4,67 miljard euro, een daling van 19 procent ten opzichte van de jaaromzet van 2019. Het nettoresultaat is met 38 procent gedaald naar 97 miljoen euro. ‘Doordat gedurende de coronacrisis materialen, medewerkers en marktvraag niet gelijktijdig én in onvoldoende mate aanwezig zijn geweest, heeft de productie van veel VDL-bedrijven tijdelijk volledig of gedeeltelijk stilgelegen’, kijkt VDL’s president-directeur Willem van der Leegte terug. ‘Doordat de marktvraag in het tweede halfjaar herstel heeft laten zien en door onze spreiding van activiteiten hebben we onze vaste medewerkers in dienst weten te houden – mede dankzij gebruik te maken van de NOW-regelingen – én hebben we 2020 winstgevend kunnen afsluiten. Zeker onder deze omstandigheden stemt ons dat tevreden.’

Toeleveringen

De omzet van de divisie Toeleveringen is met 9 procent gestegen naar 1,50 miljard euro. Het resultaat van deze divisie is positief. Vooral onze activiteiten op de gebieden halfgeleider, analytisch, health, food en infrastructuur hebben goed gepresteerd. Investeringen in onder meer hoogwaardige machines, panden en medewerkers betalen zich uit. De orderportefeuille is in twaalf maanden opgelopen van 498 miljoen euro naar 555 miljoen euro in week 10 van 2021. De vooruitzichten in deze divisie zijn positief.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.