Coredux voegt toeleverancier van ASML Cymer toe aan bedrijvengroep
Coredux neemt Pyramid Precision Machine uit San Diego over, een metaalbewerker die onder meer toelevert aan ASML Cymer.
Het lijkt een bescheiden, onbetekenende overname aan de westkunst van de VS. Maar de acquisitie van Pyramid Precision Machine, LLC, uit San Diego, door Coredux, past in de huidige marktverschuivingen, geopolitiek en de kansen die er liggen nu de semicon-industrie rap naar een volwassen stadium groeit.
Coredux is het zoveelste bedrijvenconglomeraat dat zich laat horen in de hightech. Na Andra Tech, Anvil, Muon en Wilvo treedt Coredux met de acquisitie aan de Amerikaanse westkust in de schijnwerpers. Coredux heeft vestigingen in Tilburg en het Franse Reims, waar het zich vooral toelegt op leidingsystemen voor vloeistoffen en gas voor high-end industrieën zoals de medische, lucht- en ruimtevaart en semicon.

Met de overname van Pyramid toont de bedrijvengroep dat het de ambitie heeft om een wereldomspannend netwerk op te bouwen om op locatie klanten in met name de groeiende semicon-equipmentmarkt te kunnen bedienen.
Pyramid werd in 1988 opgericht door Bob Taylor. Het bedrijf is gespecialiseerd in het bewerken en produceren van kleine en grote volumes complexe precisiemachines met nauwe toleranties. In San Diego beschikt het bedrijf over een 24.000 vierkante meter grote werkplaats met 4- en 5-assige bewerkingsmachines, waaronder CNC-freesmachines, CNC-draaibanken en CNC-meerassige draaicentra. Ook beschikt Pyramid over een prototype-afdeling en assemblage. Naast semicon werkt Pyramid onder meer voor de luchtvaart, medische industrie, de overheid en defensie.
Pyramid produceert onder meer de vacuümkamers voor de krypton- en argonfluoridelasers van ASML Cymer in San Diego. Deze deep-uv-lasers vormen de lichtbronnen in de droge en immersielithografiesystemen van ASML. De verspaner werkt verder ook voor de energiesector, waarvoor het onderdelen van gasturbines produceert.
Honderdmiljoen
Met de overname van Pyramid voegt Coredux zich in de honderdmiljoenkopgroep van toeleverende maakpartijen in het ASML-ecosysteem. Die ploeg bestaat in de eerste plaats uit vooral autonoom groeiende bedrijven zoals Prodrive en de ETG-activiteit van VDL en daarnaast uit bedrijven als NTS en Frencken, die ontstonden uit eerdere consolidatieperiodes. Veel recenter is het ontstaan van bedrijvengroepen die met ondersteuning van private equity of investeringsfondsen talrijke maakbedrijven opkochten, zoals Andra Tech, Anvil, Muon en Wilvo.

Met de overname van Pyramid sluit nu ook Coredux zich aan bij de koplopers die meesurfen op de verwachte groei in de halfgeleiderindustrie en met name het ecosysteem van ASML. Het investeringsvehikel achter Coredux is Arcline Investment Management, een groeigerichte participatiemaatschappij met 8,9 miljard dollar aan kapitaaltoezeggingen.
Met de overname van Pyramid telt Coredux inmiddels drie bedrijven. De productie in Reims is gericht op energie en aerospace, in Tilburg de fabriek vooral voor de wereldwijde semiconmarkt. Beide vestigingen ontwerpen en fabriceren flexibele flow control componenten. In Reims maken ze de RVS- en PTFE-basisslangen, beide fabrieken maken van deze basisslangen klantspecifieke oplossingen.
De semicon-equipmentbouw wordt beheerst door precisietechnologie en mechatronica, maar in flowsystemen gaat ook veel om. Om duidelijk te maken hoe belangrijk die zijn voor de machines van ASML, hier een citaat van iemand die ooit leidinggaf aan de EUV-assemblage: ‘Een EUV-scanner is een gasfabriek.’