Controller JVL regelt snelheid en positie stappenmotor

Alexander Pil
13 november 2008

De SMC75-controller van JVL voor positie- en snelheidsregelingen kan worden gecombineerd met alle tweefase stappenmotoren tussen 0 en 3 A. Hij is beschikbaar in een printplaatuitvoering of ondergebracht in een behuizing met twee of vier M12-connectoren. Bijzonder is de mogelijkheid om verschillende optieborden in te zetten. Hiermee is de controller te combineren met diverse bussystemen maar is hij ook stand-alone te gebruiken. De stappenmotor kan in het laatste geval een voorgeprogrammeerd bewegingsprofiel in snelheid of positie aflopen. Het programmeren gebeurt met de programmeersoftware Mactalk.

JVL past de SMC75 onder meer toe in de Quickstep-stappenmotoren. Deze zijn uitgerust met standaard kenmerken zoals de seriële RS485-interface voor instellen en programmeren en een ingebouwde microprocessor met acht I/O‘s. Deze I/O‘s zijn te configureren als PNP-uitgangen of analoge ingangen. De MicroPLC biedt bovendien de mogelijkheid de controller grafisch te programmeren. Verder is de SMC75 voorzien van een dubbele voedingsmogelijkheid zodat de instellingen, ook na een noodstop, blijven bewaard.

De SMC75-controller biedt verschillende koppelingsmogelijkheden. Een eenvoudige koppeling met de PLC is serieel (RS485) mogelijk of middels Canopen. Voor een pc of IPC is een ActiveX/OCX-driver beschikbaar zodat het ook mogelijk is Excel, Labview, VN of andere Windows-programma‘s te gebruiken. Binnenkort komen er opties voor Bluetooth, Ethernet, Profibus DP en Zigbee.

Mactalk is de hoofdinterface om de stappenmotorcontroller in te stellen voor een specifieke applicatie. Zo kan de gebruiker de gewenste werkmodus selecteren en parameters zoals snelheid en motorstroom aanpassen. Ook biedt de software de mogelijkheid om de actuele motorparameters realtime te monitoren.