Controllab in r&d-project Smart Industry

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Controllab Products neemt deel aan het EU-gesubsidieerde Into-CPS-onderzoeksproject. Dat programma ondersteunt het ontwerp van Smart Industry-systemen door de koppeling van de bekende gereedschappen tot een geïntegreerde ontwerpketen. Controllab stelt zijn eigen modelvormingssoftware 20-Sim ter beschikking en onderzoekt hoe deze software kan worden gebruikt om de hele levenscyclus van complexe computergestuurde systemen te ondersteunen. Voor het project is 8 miljoen euro beschikbaar.

Smart Industry staat of valt met cyberfysische systemen. Dat zijn systemen waar de fysische wereld verbinding maakt met de virtuele wereld. Een voorbeeld is een geautomatiseerde wiedmachine die vision gebruikt om robotarmen aan te sturen om zeer nauwkeurig te wieden. Het ontwerp van cyberfysische systemen is moeilijk omdat er zoveel gereedschappen en disciplines voor nodig zijn. Het Into-CPS-project wil een geïntegreerde keten bouwen voor het ontwerp van cyberfysische systemen, die de gehele levenscyclus dekt. Het project zal geen nieuwe gereedschappen ontwikkelen maar de beste gereedschappen koppelen door het ontwikkelen van intelligente interfaces.

‘Het Into-CPS-project helpt ons om een geweldige sprong voorwaarts te maken bij het ontwerpen van complexe computer gestuurde machines’, zegt Christian Kleijn, directeur van Controllab. ‘Stel je voor dat je de besturing moet bouwen van een deiningsgecompenseerde kraan met verschillende sensoren en actuatoren. Dan zou het mooi zijn om software te gebruiken om de specificaties op te kunnen slaan. En het zou nog mooier zijn als die specificaties in tests konden worden omgevormd, om modellen in 20-Sim te valideren. Helemaal geweldig zou het zijn als we deze test ook kunnen toepassen voor hardware-in-the-loop-simulaties. Into-CPS brengt dit allemaal en nog veel meer.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.