Contractonderhandelingen via Skype – corona begint invloed te hebben op bedrijven

Paul van Gerven
5 maart 2020

Nederlandse hightechbedrijven lijken steeds strengere maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het begon met het beperken van het reizen van werknemers tot gebieden met een hoog risico, maar nu moeten leveranciers niet verbaasd opkijken als ze wordt gevraagd om contractonderhandelingen over Skype uit te voeren. Dat is waarschijnlijk beter dan lang in de rij staan, omdat uw klant of zakenrelatie screeningposten op hun locatie instellen.

De grotere bedrijven, ASML, Canon, NXP en Philips, baseren hun preventieve maatregelen op richtlijnen van gezondheidsorganisaties, zeiden ze desgevraagd tegen Mechatronica&Machinebouw. Sommige van deze maatregelen hebben weinig invloed op het dagelijkse zakendoen, zoals het vragen van werknemers die zich een beetje ziekjes voelen om vanuit huis te werken, of de basis hygiënetips te volgen (handen wassen, geen handdrukken).

In toenemende mate worden werknemers echter afgeraden om interpersoonlijke contacten buiten het bedrijf te hebben, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Aanvankelijk gold dit vooral voor grotere bijeenkomsten, zoals het volgen van trainingen en conferenties, maar de afgelopen week heeft Mechatronica&Machinebouw steeds meer bewijs gezien en gehoord dat vergaderingen van welke aard dan ook worden ontmoedigd. Hoewel misschien niet financieel, begint dit zeker invloed hebben op de hightechbusiness