Constructeursprijs voor TUE’er Marc Janssens

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Tijdens de Precisiebeurs is de Wim van der Hoek-prijs 2013 uitgereikt aan Marc Janssens, die werktuigbouwkunde studeerde aan de TU Eindhoven. Zijn afstudeeropdracht getiteld ‘Design of a short stroke reluctance actuator support structure for WS450’ voerde hij uit bij ASML Research Mechatronics in Veldhoven. Het betrof de ophanging voor een actuator (rem), waarbij de aandacht uitging naar het opvangen van botsingskrachten met een mechanisme waarop een stator is gemonteerd. Janssens’ inspanningen richtten vooral zich op het statisch bepaald ontwerp van de constructie en de optimalisatie van de eigenfrequenties. Ook besteedde hij de nodige aandacht aan de thermische aspecten, samenhangend met de dissipatie van botsingsenergie, en de levensduur van het systeem. De jury had waardering voor het zorgvuldige ontwerp en het feit dat Janssens niet alleen op papier een ontwerp maakte, maar ook een testopstelling bouwde om de rem in de praktijk te testen.

De Wim van der Hoek-prijs uit – ook wel Constructeursprijs genoemd – werd in 2006 ingesteld ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de nestor in de constructieprincipes Wim van der Hoek. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste afstudeerwerk op het gebied van het construeren in de werktuigbouwkunde aan de drie TU’s.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.