Connectiviteit houdt Bosch op groeikoers

Alexander Pil
31 januari 2017

Volgens voorlopige cijfers steeg de omzet van de Bosch Groep vorig jaar met een nominale 3,5 procent tot bijna 73,1 miljard euro. Na aanpassing voor wisselkoerseffecten bedroeg de omzetgroei 5,4 procent. De resultaten werden negatief beïnvloed door wisselkoerseffecten van om en bij de 1,3 miljard euro.

‘Ondanks de ongunstige omstandigheden hebben we in 2016 onze groeiraming waargemaakt’, zegt Volkmar Denner, voorzitter van de raad van bestuur van Robert Bosch. ‘Bosch zit volop in zijn meest ingrijpende transformatieproces ooit. Industrieën, markten, technologieën, Bosch geeft die verandering actief vorm.’ Vooral op het vlak van connectiviteit via iot en de overschakeling naar elektromobiliteit doet Bosch belangrijke investeringen die tot in de miljarden euro oplopen. In 2016 verhoogde de onderneming haar onderzoeks- en ontwikkelingsuitgaven tot ongeveer 6,6 miljard euro.

Bosch wil een toonaangevende iot-leverancier zijn. Het bedrijf ziet een enorm groeipotentieel in de sector dankzij slimme digitale assistenten. ‘Het iot wordt alsmaar persoonlijker. Met de hulp van artificiële intelligentie kunnen we die connectiviteit personaliseren’, aldus Denner. Om die reden investeert Bosch bijna driehonderd miljoen euro in een nieuw centrum voor artificiële intelligentie dat zijn knowhow op het vlak van iot moet vervolledigen.