Connect Systems opent cleanroom in Rijen

René Raaijmakers
6 februari 2009

De Nederlandse kabeldivisie van Connect Systems International neemt een nieuwe cleanroom in Rijen in gebruik. De volledig operationele cleanroom is gericht op de assemblage van kabels, kabelbomen en elektrische modules voor de Europese hightech-elektronicamarkt.

De cleanroom in Rijen heeft een capaciteit van 216 vierkante meter, waarvan 180 vierkante meter is geclassificeerd onder Iso-standaard 8 (minder dan 832 duizend deeltjes van 1 µm per kubieke meter lucht. Connect Systems zegt echter dat het in de praktijk beter presteert. ’Dankzij de discipline van onze medewerkers hebben we recent waardes gemeten van minder dan 83 duizend deeltjes per kubieke meter, wat overeenkomt met Iso-standaard 7. Hoewel we vandaag geclassificeerd zijn onder klasse 8, kunnen we klanten ervan verzekeren dat we beter doen dan de gevraagde standaard‘, aldus het technologiebedrijf in een persbericht.

Connect Systems is onderdeel van de beursgenoteerde Belgische IPTE Group en levert elektronica-assemblagediensten (EMS) aan de klanten in de automotive, telecom- en medische markten en andere hightech segmenten. De activiteiten omvatten de productie van kabels en kabelharnassen, printplaatassemblage en –test en de productie van finale productsamenstellingen en -tests. Tot de klanten van Connect Systems behoren Alcatel-Lucent, ASML, Barco, JLG, Philips en Sommer. Het bedrijf heeft tweeduizend werknemers en is met acht vestigingen actief in zes landen.

’Hoogtechnologische subcontractors als Connect Systems kunnen hun positie aan de top van de Europese markt enkel behouden door klanten absolute meerwaarde te bieden‘, zegt Flor Peersman, COO bij Connect Systems International. De markt voor de productie van kabels, PBA‘s en modules verschuift volgens Peersman meer en meer naar Oost-Europa en Azië. ’Om aan de top van de markt te blijven meedingen, grijpen we de kans om Connect Systems te transformeren van een zuiver productiebedrijf naar een technologiegroep met productiecapaciteit.‘ De installatie van de nieuwe cleanroom hoort daarbij, zegt Peersman. ’Het laat ons toe hogere standaarden te bereiken en zeer veeleisende producten te assembleren in kleine en middelgrote series. Topkwaliteit is voor bijvoorbeeld de medische en militaire sector een absolute must.‘

Naast de cleanroom beschikt Connect Systems in Rijen ook over een cleanroom voor de assemblage van PCB‘s en modules in het Belgische Poperinge. Met de combinatie kan Connect Systems assemblage bieden van de meest veeleisende kabelbomen, PCB‘s en mechatronicaprojecten.

 advertorial 
Pilz

RFID-toegangsbeveiliging nu nog makkelijker

Voor Identification and Access Management (I.A.M.) heeft Pilz het bedrijfsmoduskeuze- en toegangsautorisatiesysteem PITmode. Voor een onderdeel van dit systeem, de PITreader, heeft Pilz een RFID-transponder in kaart- en stickerformaat ontwikkeld. Alle varianten zijn vrij beschrijfbaar en rechten kunnen vastgelegd worden door gebruik te maken van de eenvoudig passende softwaretools.