Configuratietool Rockwell vereenvoudigt veilig ontwerpen

Alexander Pil
11 juni 2013

Rockwell Automation introduceert een tool waarmee ontwikkelaars van automatiseringssystemen tijd kunnen besparen bij het ontwerpen van veiligheidssystemen. De configuratiesoftware Safety Automation Builder helpt gebruikers door het ontwerpproces te navigeren en wereldwijde best practices toe te passen.

Van oudsher moesten technici een uitgebreid proces doorlopen: tekeningen van lay-outs van machines afdrukken, vaste en verplaatsbare afschermingen tekenen, potentieel gevaarlijke toegangspunten en vereist veiligheidsfuncties identificeren, veiligheidsingangen, -uitgangen en logicavoorzieningen selecteren, en het bereikte Performance Level (PL) voor het veiligheidsgerelateerde besturingssysteem berekenen. Dit resulteerde vervolgens in een lijst met vereiste materialen en veiligheidsberekeningen die technici moesten omzetten in documenten, tekeningen en rapporten.

Safety Automation Builder automatiseert het veiligheidsselectieproces, versnelt het systeemontwerp en beperkt menselijke fouten. Met de tool importeren gebruikers een beeld van de machine die ze willen beveiligen en beantwoorden ze vragen met behulp van een vervolgkeuzemenu en helpschermen om de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen te identificeren en selecteren. De software stelt vervolgens alle productselecties samen, genereert een stuklijst en stelt de noodzakelijke gegevens samen om Sistema in te vullen. Sistema geeft het bereikte PL van het veiligheidssysteem aan volgens de principes van EN Iso 13849-1 via een automatische berekening. Als onderdeel van het proces ontvangen gebruikers ook een Sistema-projectbestand.

De SAB-software kan worden gedownload op de website van Rockwell Automation. Om alles uit deze tool te halen, kunnen gebruikers ook Sistema voor PL-berekeningen en Rockwells Proposalworks-software voor productselectie en realisatie van een stuklijst downloaden en uitvoeren.