Comsol poetst Multiphysics-simulatiesoftware op

Paul van Gerven
8 december 2010

Comsol introduceert versie 4.1 van zijn Multiphysics-simulatiesoftware voor geavanceerde analyse en modellering van multifysische systemen. Vernieuwd is onder meer de gebruikersinterface, waaraan tientallen functies zijn toegevoegd om een model op een intuïtieve wijze op te bouwen. Gebruikers kunnen knopen kopiëren en plakken binnen de modelboom en met een simpele klik op de knop functies, geometrieën en plotinstellingen dupliceren. De nieuwe undo/redo-functionaliteit maakt het gebruik eveneens makkelijker.

Onder de motorkap is versie 4.1 sneller en nauwkeuriger. Er zijn mesh-strategieën ingebouwd voor speciale analysetypes zoals CFD en plasmafysica. Waar grote gradiënten te verwachten zijn, kan deze speciale mesher een ’grenslaag‘ van elementen aanbrengen, fijn genoeg in de richting van de gradiëten en grover in andere richtingen. Terug van weggeweest is het zichtbaar maken van de wiskundige vergelijkingen die bij de analyse worden gebruikt.

Ook biedt de nieuwe Multiphysics meer mogelijkheden om een analyse te beheren. Denk daarbij aan het tijdelijk stopzetten van de analyse, het automatisch opslaan van tussenresultaten en de herstartmogelijkheid – zeer waardevol in gevallen waar analyses dagen kunnen duren. Er zijn meer opties om resultaten weer te geven en er zijn nieuwe postprocessing-mogelijkheden.