Computerbrein helpt rolstoelbestuurder een handje

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

KU Leuven-promovendus Alexander Hüntemann heeft een manier ontwikkeld om de besturing van elektrische rolstoelen via bijvoorbeeld een joystick aanzienlijk te verbeteren. Dat is vaak lastig onder de knie te krijgen, zeker als de gebruiker een motorische beperking heeft.

Bij Hüntemanns aanpak probeert de boordcomputer de intentie van de gebruiker te schatten. Tegelijkertijd word de directe omgeving van de rolstoel via ultrageluidsensoren in kaart gebracht. Met die twee kan het systeem de optimale  route becijferen en uitvoeren zonder ergens tegenaan te botsen. Dit wordt meerdere keren per seconde bijgesteld.

Om een goede schatting van de intentie te kunnen maken, moet het systeem eerst een probabilistisch model van een specifieke patiënt opstellen via een trainingsperiode. Zo onderzocht Hüntemann het theoretische geval van een patiënt die niet naar links kan sturen. Door deze beperking in het model op te nemen, kan de boordcomputer toch die kant op rijden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.