Compressoren Atlas Copco krijgen Tüv-stempel ‘energieneutraal’

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

De Tüv heeft de ZR-serie watergekoelde, olievrije luchtcompressoren met geïntegreerd energieterugwinsysteem van Atlas Copco als eerste ter wereld gecertificeerd voor ’net zero energy consumption‘. Het elektrische vermogen dat de compressoren opnemen, is aantoonbaar voor 100 procent terug te winnen in de vorm van heet water. Grootverbruikers van heet water en stoom, zoals cleanrooms, energiecentrales, levensmiddelenproducenten, papierfabrieken en (petro)chemische bedrijven, kunnen hun energierekening hiermee drastisch verlagen.

Gedurende de levenscyclus van een compressor gaat in de regel 80 procent van de totale kosten op aan energieverbruik. Bij individuele bedrijven kunnen persluchtsystemen wel 40 procent van de elektriciteitskosten opslokken. ’Vandaag de dag staan onze klanten voor de dwingende opgave om de CO2-uitstoot te verlagen‘, aldus Stephan Kuhn van Atlas Copco. ’Met onze ’Carbon Zero‘-compressor kunnen ze perslucht vrijwel kosteloos verkrijgen, wat zowel van grote invloed is op het milieu als op hun winstgevendheid.‘

De onafhankelijke Technischer Überwachungsverein (Tüv) in Duitsland controleerde eerder dit jaar de typetest van Atlas Copco‘s watergekoelde, olievrije ZR 55-750-schroefcompressoren. De testprocedure omvatte de realtime meting van het toegevoerde elektrische vermogen en het uitgevoerde vermogen in de vorm van heet water. Vervolgens vergeleek de Tüv de uitkomsten van beide metingen met elkaar. Daaruit bleek dat onder de specifieke ontwerpomstandigheden van 40 graden Celsius en 70 procent relatieve vochtigheid het toegevoerde elektrische vermogen voor 100 procent kon worden teruggewonnen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.