Composietproducent Airborne krijgt kapitaalinjectie

Alexander Pil
9 maart 2016

Airborne International heeft in een investeringsronde 12 miljoen euro opgehaald. De Haagse composietenfabrikant wil hiermee groeien in de lucht- en ruimtevaart. Airborne steekt het geld in nieuwe technologieën waarmee het composieten efficiënter kan produceren. Bovendien ziet het bedrijf kansen om zijn onderhoudsdiensten op vliegbasis Woensdrecht uit te breiden.

De investering komt van vier geldschieters: Innovationquarter, de Brabantse ontwikkelingsmaatschappij, Pangaea Ventures en HPE Growth Capital. Die laatste partij investeerde in 2010 ook al in Airborne. Voor Pangaea, dat focust op nieuwe materialen, is het de eerste investering in Nederland.

‘Een deel van de kapitaalinjectie gebruiken we om de automatisering in de productie te verbeteren. Ook zullen we onze onderhoudsactiviteiten in Woensdrecht uitbreiden’, aldus Airborne-ceo Arno van Mourik. ‘De vraag naar lichtgewicht en onderhoudsarme oplossingen stijgt snel. Kostprijs is op dit moment de grootste uitdaging. Composietproductie moet worden opgeschroefd tot een industrieel niveau maar er zijn nog geen standaardoplossingen beschikbaar. Met deze investering kan Airborne wereldwijd een leidende positie in deze ontwikkeling verwerven.’

In Den Haag sleutelt Airborne al aan geautomatiseerde productielijnen voor composieten. Het bedrijf doet dat samen met onder meer Siemens en Kuka binnen de Digital Factory Composites Fieldlab. Doel daarvan is om de hele keten van ontwerp, simulatie, productieplanning, productie, feedback, testen, maar bijvoorbeeld ook het supply chain management in één virtuele omgeving onder te brengen.

Het is de eerste keer dat de regionale ontwikkelingsmaatschappijen Innovationquarter en Bom samen investeren. Beide organisaties rekenen dan ook op een boost voor de regionale economieën. Airborne verwacht de komende vijf jaar zo’n zestig nieuwe medewerkers te zullen aantrekken. Nu werken er nog 115 mensen bij het bedrijf.

 advertorial 
Pilz

RFID-toegangsbeveiliging nu nog makkelijker

Voor Identification and Access Management (I.A.M.) heeft Pilz het bedrijfsmoduskeuze- en toegangsautorisatiesysteem PITmode. Voor een onderdeel van dit systeem, de PITreader, heeft Pilz een RFID-transponder in kaart- en stickerformaat ontwikkeld. Alle varianten zijn vrij beschrijfbaar en rechten kunnen vastgelegd worden door gebruik te maken van de eenvoudig passende softwaretools.