Complete software opnieuw ontwikkeld in C#-omgeving

Leestijd: 4 minuten

Software ontwikkelen voor een nieuwe machine waarvan de specificaties nog niet tot in alle details vastliggen. Voor die uitdaging stond Promexx toen het twee jaar geleden aan het werk ging om de architectuur, besturingssoftware en gebruikersinterface voor de Crystalline-masteringmachine van Singulus te ontwikkelen. Ook moest Promexx het softwareontwikkelproces in de steigers zetten en maakte het keuzes in ontwikkelomgeving en –tooling. ’De uitdaging was om in een zeer korte doorlooptijd van anderhalf jaar met Singulus een machine neer te zetten‘, zegt Maarten Beijloos, mededirecteur van Promexx.

Het eisenpakket was omvangrijk. Voor de mastering van Blu-ray en HD DVD waren hoge snelheden en nauwkeurigheden nodig. Dat dwong tot een pragmatische aanpak. ’Je gebruikt zo veel mogelijk standaard technologie en kiest een flexibele architectuur. In dit soort complexe machines kun je veranderingen verwachten, omdat de mechatronica nog niet helemaal is uitgekristalliseerd op het moment dat je de softwareontwikkeling start. Het machineproces moet dan nog helemaal worden afgeregeld en dat heeft ook consequenties voor de hogere besturingslagen waaraan wij werkten.‘

Soft-PLC‘s

Met uitzondering van de laserbeamrecorder is voor de besturing van de verschillende Blu-ray- en HD DVD-behandelstations zoals het cleaner/developer-processtation en warehouse station gekozen voor soft-PLC‘s die omwille van de kleine OS-footprint met Windows XP Embedded zijn uitgerust. De hardware van de gekozen soft-PLC bestaat uit een industriële pc die de beschikking heeft over twee OS-kernels waarbij de realtimekernel wordt gebruikt om deze als PLC te programmeren. Op de andere OS-kernel draait bij Singulus Windows XP met een .Net/C#-applicatie. De koppeling tussen de beide applicaties is gerealiseerd met een OPC (DCOM)-oplossing. De motioncontroller voor de laserbeamrecorder draait op een Mathworks XPC Target-platform. De centrale besturing (master system controller) en GUI zijn ontwikkeld met C#/.Net en draaien op een industriële pc met XP Professional.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen